sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Hoitajan näkökulma: Prostituutio, huoraaminen, itsensä myyminen

Huora, lutka, portto, jakorasia, ilotyttö... Kiertopalkinto? Termit joita nykyään valitettavasti käytetään kuvaamaan ihmisiä jotka eivät sanan oikeaa merkitystä vastaa. Teinipojat haukkuvat huoriksi teinityttöjä, ja tytöt keskenään toisiaan. Sanan oikea merkitys on kuitenkin paljon syvempää kuin pelkästään itsensä myyminen, tai vauhdikas seksielämä. Olen hoitanut jonkun verran ihmisiä jotka ovat joutuneet elämäntilanteensa vuoksi myymään itseään. Useimmat potilaani ovat olleet naisia, toki myös miehiä. Harvasta heistä näki päälle päin mitä he työkseen tekivät, he olivat aivan tavallisen näköisiä ihmisiä, toiset opiskelijoita, toiset vähän vanhempia joista olisi päälle päin voinut ajatella tekevän jotain hyväpalkkaista työtä. Hienot vaatteet, siisti olemus ja hyvät käytöstavat. Olin yllättynyt kun ensimmäisen kerran sain potilaakseni huoran, itselläni, kuten monella muullakin, oli aikamoiset ennakkoluulot jotka liittyivät nimenomaan ulkonäköön. He osasivat peittää asian hyvin. Oli tietenkin niitä tapauksia joista näki heti mitä he ammatiltaan olivat.

Mitä mieltä itse olen huoraamisesta, kun sitä olen jonkun verran nähnyt? Useimmissa tapauksissa itsensä myymiseen Joudutaan tai Päädytään. Harva ikinä sanoi minulle, että olisi tarkoituksella hakeutunut ammattiinsa. Omasta mielestäni se oli tietenkin surullista, nuoret opiskelijatytöt olivat turtuneita tunne-elämässään eivätkä kyenneet lopettamaan; helppoa rahaa. Sääliksi kävi niitä jotka olivat ammatin varjopuolena kokeneet väkivaltaa tai joutuneet raiskatuksi. Voiko huoran raiskata? Kyllä voi. Erityisesti nuoret naiset jotka rahoittivat itsensä myymisellä opiskelujaan olivat kuitenkin saaneet pääasiassa herrasmiesmäistä kohtelua. Oli tarjottu illallisia, silitetty päätä, halailtu ja osoitettu välittämistä. Naiset hakivat asiakkailtaan sitä välittämisen ja läheisyyden tunnetta jota eivät muualta, syystä tai toisesta, saaneet. Heidän vakituiset asiakkaansa kohtelivat heitä kuin kukkaa kämmenellä, mutta ihastua ei saanut. Kuinka moni pystyisi tähän, ja mitä se tekee ihmismielelle? Voin kertoa, että lopulta kun aikaa oli tarpeeksi kulunut, nämä naiset olivat rikki, haavoittuneita ja kykenemättömiä oikeisiin suhteisiin. He kun olivat jo nuorella iällä tottuneet vain esittämään niitä tunteita joita heidän asiakkaat halusivat; nautinto, halu, välittäminen, tyytyväisyys... Kun kysyin heiltä miltä heistä tänään tuntuu, he eivät osanneet vastata.
Tietenkin tulee nyt ottaa huomioon, että prostituutiota harjoittavista ihmisistä pieni osa hakeutuu "hoitoon", joten suuri osa ei joko kehtaa tai ei tunne tarvetta puhua asioistaan kenellekkään. Niimpä ne jotka hakeutuvat hoitoon, eli ne joiden pohjalta perustan mielipiteeni, ovat erittäin huonossa jamassa. On paljon prostituoituja jotka tekevät sitä vain silloin tällöin eikä itsensä myyminen vaikuta heidän tunne-elämäänsä oikeastaan mitenkään, eikä työ aiheuta heille traumoja.
Itsensä myymiseen liittyy paljon ennakkoluuloja, itselläni heitä kohdanneena, ei tulisi ikinä mieleenkään haukkua heitä tai heidän ratkaisujaan. Toki olen myös ihmisenä sellainen, että mielestäni jokainen saa omalla kehollaan tehdä mitä haluavat, mutta silti- kyllä jokaisen joka järjellä osaavat asiaa ajatella tulisi ymmärtää, että heidän tilanteensa ei ole haukkujen arvoinen. He tietävät kyllä itsekin mitä mieltä muut ihmiset ovat. Sen sijaan ostajat... Miksi he säästyvät haukkumiselta ja kieroilta katseilta? Ostajat ovat kolikon toinen puoli, ilman heitä ei olisi prostituutiotakaan. Huora harvoin on parisuhteessa, mutta ostajat rikkovat parhaimmillaan lain lisäksi myös uskollisuutta.
Ja mitä lakeihin tulee? Suomessa prostituutio on sallittua, mutta paritus sekä seksin osto parituksen tai ihmiskaupan uhreilta on kiellettyä. Prostituoitujen kanssa keskusteltuani mieleeni on jäänyt hyvin yksi asia, useimmat heistä ei koe vaaraa rikollisjärjestöjen saralta, sen sijaan heidän elämäänsä haittaa Huoran leima joka myös osaltaan nostaa kynnystä hakeutua esim. poliisin tai lääkärin juttusille. Suomessakin ollaan pohdittu, tulisiko seksin myyminen kieltää kokonaan, tämä(kin) on asia jossa kieltolakien seurauksia ei olla ajateltu yhtään. Niistä maista joissa seksin myyminen ja osto on kokonaan kielletty löytyy karua faktaa siitä, miten se on vain lisännyt prostituutiota ja etenkin sen lieve ilmiöitä. Jos prostituutio olisi laillista, voitaisiin taata seksiä myyville kunnon turvallisuus työntekoon ja työterveyshuolto, sekä tietenkin periä veroa. Lakimuutos vaatisi meiltä muilta ihmisiltä myös asennemuutoksen. Maailman vanhin ammatti on ammatti siinä missä muutkin. Lisääntyisikö ihmiskauppa laillistamisen myötä? Jaa-a sitä en osaa sanoa. Arvelisin, että ei, pitemminkin sitä olisi helpompi valvoa ja seurailla- sekä tarvittaessa puuttua asiaan.
Kuitenkin haluaisin kertoa niistä muutamista joita olen kohdannut, jotka hakeutuivat alalle tarkoituksella, ilman elämäntilanteen tuomaa painostusta tai edes lapsuudessa koettuja traumoja jotka olisivat madaltaneet kynnystä ryhtyä myymään itseään. Syy miksi hoitajana olen kohdannut tällaisia ihmisiä niin vähän on varmasti se, että heille itsensä myyminen on ollut valinta joka ei ole tuonut suurempia tunnontuskia tai häpeää. Nämä ihmiset kertoivat ammatin hyviksi puoliksi (ja samalla ehkä valintaperusteiksi) seuraavia; He saivat myymällä itseään parempaa palkkaa kuin mitä koulutusta vastaavasta työstä olisivat saaneet, he saivat toimia omilla ehdoillaan, he saivat toteuttaa niitä fantasioitaan mitä eivät parisuhteessa kehdanneet, he saivat päivittäin seksiä sekä tietysti "bonuksena" heille tarjottiin illallisia, kylpyläreissuja jnejne. Täytyy heillekkin hattua nostaa, sillä itse en ikinä pystyisi moiseen.
Juttelin erään ystävättäreni kanssa aiheesta ja hän hämmästeli omaa "positiivista" suhtautumistani asiaan. "Eikö sinua pelota että oman miehesi kynnys pettää laskisi?" Siis mitää!? Keskustelupalstoja selatessani huomasin monen muunkin "vaimokkeen" olevan samaa mieltä. Omasta mielestäni jos mieheni haluaisi pettää, hän tekisi sen joka tapauksessa oli bordelleja tai ei. Ehkä jopa mieluummin haluaisin, että mieheni pettäisi minua jonkun huoran kanssa jonka voisi kuitenkin ajatella vain tekevän työtään, kuin että hän aloittaisi suhteen jonkun toisen naisen kanssa. Sen lisäksi onkohan parisuhde ihan terve jos pitää pelätä kumppanin pettävän jos tarjontaa vain on? Hoh tiedä noista.
Loppukevennyksenä lause jonka eräs potilaani joskus sanoi;

"Prostitution is illegal, unless you're holding a video camera"

3 kommenttia:

  1. Voisitko tehdä postauksen siitä mitkä ovat hoitajana olemisen hyvät ja huonot puolet? Olen itse hakeutumassa lähihoitajaksi ja mistään ei löydy tietoa aiheesta. Itselleni tekisi todella pahaa hoitaa esim. prostituoitua sillä itse olen itsensä myymistä vastaan ja kannatan ehdottomasti lakia joka kieltäisi prostituution suomessa kokonaan. Väkisinkin tulee mieleen, olisinko huono hoitaja kun en kykene ajattelemaan yhtä neutraalisti kuten esim. sinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Eiköhän moinen postaus onnistu.. Tällä hetkellä hyvien puolien etsiminen voi olla vähän kiven alla mutta yritän lähipäivinä toteuttaa toiveesi! :)

      Poista
  2. Kommenttisi on naisen kirjoittama. Eli olet valmis hyväksymään maksullista seksiä tarjoavan jollain tavalla,mutta näet seksiä ostavan pettäjänä aina. Kolikon toinen puoli ei ole sen syylisempi tai viattomampi kuin toinen puoli. Seksin ostajien joukossa on paljon vapaita miehiä, jotka jostain syystä eivät löydä naista, koska naiset nykyään asettavat miehille mielettömiä vaatimuksia.

    Tämä asia ei vain yksinkertaisesti ole niin selkeä, miltä se tuntuu.

    Olen kanssasi samaa mieltä, että täyskielto ei auta mitenkään. Ruotsissa ollaan ylpeitä, että prostituutio on kadonnut kaduilta, mutta sitten ollaan ihan sokeita sille, että samalla tavalla asia kukoistaa varjoissa. Ihan tekemättä tutkimusta ruotsissa, väitän asian jatkuvan edelleen.

    Rikollisuus tulee sinne, missä on kieltomarkkinat. Siellä on korkeammat hinnat ja vähän säätelyä asiaan.

    Mutta kirjoituksesi lopussa mietit, että parempi kuin miehesi käy maksullisissa kuin jättäisi sinut toisen kanssa. Niin miehenä tiedän, että naisia on vain pakko katsella. Hormoonit ajavat siihen. Moni nainen kiinnostaa seksuaalissti, vaikka personalisesti eivät ole mitenkään kiinnostavia. Eli jos on mahtollista päästä 'hoitoon' rahalla helpolla, sitä myös käytettäisiin. Ongelmana ovat tietenkin heti taudit. Miehen kannalta katsoen tämä asia ei myöskään ole yksinkertainen. Tunnustan käyttäneeni maksullisia naisia. Lähinnä opiskelijatyttöjä, joilla on ollut syystä tai toisesta saatava rahaa johonkin taloudelliseen juttuun. Varsinaisia ammattilaisia (tietääkseni) en ole koskaan tavannut. Mutta mistä tuota tietää. Tarinat joita olen kuullut asian puitteissa ovat voineet olla tuulesta temmattuja. Uskoisin olevan kuitenkin hyvää mainontaa työlleen luoda itselle 'viattomampi' imago. Joten olen voinut tulla huijatuksi.

    Olen hyväksytyn prostituution kannattaja. Eli jonkilainen valvonta asiaan, että ihmiskauppa ei ole mahdollista. Mutta ei kieltoa. Tai sitten yhteiskunnan pitäisi vain muuttua hyväksymmäksi seksin suhteen. Eli naisten pitäisi vapaammin harrastaa seksiä miesten kanssa. 'Antaa helpommin'. Tuo ratkaisisi kaksi ongelmaa. Suomalaisten määrä lähtisi nousemaan ja maksullinen seksi kävisi turhaksi.

    Ratkaisu siis ongelmaan on yksinkertainen. Naiset ja monet miehetkään eivät vain hyväksyisi asiaa, koska kaksinaismoralismi ja mustasukkaisuus ovat ihmisen heikkouksia.

    VastaaPoista