perjantai 16. marraskuuta 2012

Hoitajan näkökulma: Viihdekäyttö, porttiteoria ja kannabiksen laillistaminen

Viimein siihen mihin viimeksi jäätiin. Pitkä tauko liittyy onnettomuuteen johon jouduin, sekä sen jälkiseuraamuksiin. Se siitä, nyt jatketaan.

Lähes jokainen meistä on nähnyt pienen pintaraapaisun siitä, millaisia päihderiippuvaiset ovat. Päihdehoitaja pääsee kuitenkin näkemään pintaa syvemmälle, joskus jopa syvemmälle kuin riippuvaisen omaiset.

Ensinnäkin aiheeseen joka puistatti minua jo opiskeluaikoina paljon. Porttiteoria. Eli siis se, että nuorena yksi kannabiksen polttelu kokeilu on askel lähemmäs "kovempia huumeita". Näin on ja näin ei ole. Useimmiten näin ei ole. Voisin kertoa kymmeniä tapauksia, joissa potilaani ovat ensihuumena käyttäneet näitä ns. Kovia Huumeita. Voisin myös kertoa niistä tapauksista joissa koviin huumeisiin on siirrytty jopa ennen alkoholia. Sekä tietenkin myös niistä, joissa ensin ollaan aloitettu tupakan poltolla varhaisteininä, siirrytty alkoholiin, kännissä kannabikseen ja myöhemmin kannabiksesta lääkkeiden väärinkäyttöön. Kaikkia tapauksia löytyy, mutta mikä tekee tästä porttiteoriasta säännön? Who knows. Itse en usko siihen en pätkääkään. Yleisin perustelu porttiteorialle mitä itselleni ainakin opiskeluaikoina toitotettiin oli, että nuoret saivat huumeet samalta välittäjältä ja kun miedommat huumeet olivat välittäjältä loppu- siirryttiin kovempiin koska "Muutakaan ei ole". Voisin laskea yhden käden sormilla ne tilanteet joissa potilaalleni olisi käynyt näin. Nyky-yhteiskunnassa  kannabista on niin helppo saada, ettei sitä edes vanhemmat ihmiset ymmärrä. Ensimmäiset "kontaktit" läheiseen kotikasvattelijaan saadaan jo teininä ja useimmiten nämä kontaktit ovat nimenomaan harmittomia kavereita jotka kasvattelevat hamppua keittiössään ihan omaksi ja tuttujen iloksi. Mitä tällä haen takaa on se, että ei ne miedompien huumeiden välittäjät ole mitään mafiosoja joilla on kotona hamppuviljelmä ja taskussa subutexia (Niitäkin toki on). Tämä kuitenkin todistaa ainakin jonkun verran sen, että välittäjän huumevarastoiden/ niiden olemattomuuden laittaminen porttiteorian perusteluksi ei todellakaan toimi. Ei voi muuta kuin kiittää luojaa, että päihdevalistuksessa ei enää käytetä tätä iltasatua teoriana. Jos nuori on kasvatukseltaan, taustoiltaan, geeneiltään, mielenkiinnonkohteiltaan, kavereiltaan altistuvainen kovempiin huumeisiin, hän niitä saa. Oli aiempaa mietojen huumeiden käyttämistä taustalla tai ei. PISTE!

Toinen asia joka tavallaan ehkä liittyy porttiteoriaan, mutta ei kuitenkaan, on niin kutsuttu viihdekäyttö. Toiset kiistäävät ilmiön olemassaolon toiset eivät. Hyvänä esimerkkinä seuraava tilanne;
Olin keskustelemassa erään nuoren potilaani vanhempien kanssa heidän lapsensa päihteiden käytöstä. Vanhemmille oli käynyt ilmi, että lapsi oli käyttänyt viikonloppuisin kannabista- silloin tällöin- ja olivat hakeutuneet avun luokse. Sanoin heille, että heidän lapsensa käyttöä voitaisiin kutsua nimellä viihdekäyttö, sillä se ei ole säännöllistä, hänellä ei ole psyykkistä, fyysistä tai sosiaalista riippuvuutta aineeseen ja nuori oli realistinen asian suhteen. Lapsen isä tyrmäsi käyttämäni termin heti; "Ei tämä ole mitään viihdekäyttöä, ei sellaista ole olemassakaan". Sen jälkeen pyysin häntä kuvailemaan hänen omaa alkoholin käyttöään yhdellä sanalla. Mies hiljeni. Jatkoin sanomalla; "Kun juot pelkästään silloin tällöin muutaman oluen ystäviesi kanssa, tai saunan kylkiäiseksi, mutta pystyisit täydellisesti elämään ilman olutta, millä termillä sitä voitaisiin kutsua?" Mies pysyi hiljaa ja sanoin; viihdekäyttö. Kummasti alkoi heidän nuorensa hoitosuunnitelman teko etenemään kun sain vanhemmat ymmärtämään, että kyseessä oli harmittavainen, mutta lievä ongelma joka kuitenkin tulisi kytkeä pois nuoren elämästä.
Tiedän kuitenkin paljon potilaita joilla viihdekäyttö jatkui ensin vuosia esimerkiksi viikonloppuihin painottuneena kannabiksen käytöllä, tai joillain rauhoittavien lääkkeiden napsimisella, mutta myöhemmin riistäytyi käsistä. Yleisin syy oli se, että nuori oli jäänyt ilman opiskelupaikkaa, oli jäänyt ilman kesätöitä jnejne. ja yht´äkkiä joka päivä oli vapaapäivä ja väli arjen ja viikonloppujen välillä sumeni = huumeiden käyttö tuli osaksi arkea. Viihdekäyttö on olemassa oleva asia, tiedostan myös, että kokeilukäyttö on aste joka ei välttämättä etene riippuvuudeksi. Voi hyvänen aika kun muutkin hoitotyötä tekevät ymmärtäisivät tämän...

Sitten aiheeseen jota minulta kysyttiin. Pitäisikö kannabis laillistaa?
Olen itseasiassa perehtynyt asiaan paljon. Näen asiassa niin paljon hyviä puolia, mutta toisaalta olen nähnyt myös asian varjopuolen... Kannabis-psykoosi, -riippuvuus, sivuoireilut jne. Jos irroitan hoitajan ominaisuuden itsestäni tekisi mieli jo huutaa, että laillistakaa se, sillä olen kyllästynyt tähän jahkailemiseen! En jaksa lukea enää yhtään aiheesta, saatikka kuunnella typeriä mielipiteitä jotka eivät edes pohjaudu faktaan niin asiaa puolustavilta kuin vastustaviltakin. Mutta koska ideana olisi nyt kertoa asiasta hoitajan näkökulmasta niin täältä palaa.
Hyvät vai huonot ensin? Aloitetaan hyvistä. Jos kannabis laillistettaisiin, siitä tulisi samankaltainen päihde kuin alkoholi. Sillä olisi ikärajat ja alaikäisten käyttöä vahdittaisiin. Kotikasvattaminen olisi laillista, samoin kuin hallussapito yms. Mielestäni kuitenkin oleellinen asia olisivat kannabiskahvilat joita muualla maailmalla jo onkin. Kannabiksesta voitaisiin periä veroa joka tietäisi hyvää Suomen taloudelle. Tottakai sen kasvattamiselle tarvittaisiin maatiloja ja maajusseja jolloin myös työllistettäisiin ihmisiä. Entä miten paljon säästettäisiin poliisien resursseja kun harmittomat kannabispidätykset jäisivät pois? Tai oikeuslaitoksen kun kaikki kannabiksen kasvatusta, hallussapitoa yms. koskevat oikeudenkäynnit jäisivät pitämättä? Olennaista on kuitenkin se, että kannabiksen laillisuus tai laittomuus ei vaikuta juurikaan siihen, miten paljon kannabista käytetään, ja jos laki ei toimi, silloin siihen käytetyt varat menevät hukkaan. Kannabiksen vaaroista ja haittavaikutuksista tiedotettaisiin ja kampanjoitaisiin ihan niinkuin alkoholinkin. Sen laillistaminen mielestäni myös vähentäisi useiden nuorten kiehtomusta asiaa kohtaan, sillä nuoria usein kiehtoo kaikki mikä on laitonta. Näen myös sen tuomat lääketieteelliset edut ja miten sitä voitaisiin hyödyntää kipulääkkeenä, syöpähoidossa, MS-taudin hoidossa, masennuksen hoidossa jnejne. Käyttötapoja olisi monia jos niihin annettaisiin mahdollisuus! Suomen huumepoltiikka on mielestäni äärimmäisen epäjohdonmukainen, hämmentävä ja vanhanaikainen. Vaikka millaisia tutkimustuloksia on jo olemassa- muutosta ei tehdä sillä vanha on parempi... Hohhoijaa. Entäs se Niinistönkin esille ottama nuorten syrjäytyminen. Päihdehoitajana olen saanut aika hyvän kuvan siitä, millainen huumeita käyttävien ihmisten tukiverkosto, tai ylipäätään sosiaalinen verkosto on. Koska he rikkovat sunnuntaipolttelullaan lakia, heidät leimataan, heitä syrjitään ja he hakeutuvat samanlaisten ihmisten pariin hyväksynnän saamiseksi. Potilaistani suurin osa on sanonut, että huumeaddiktina olemisen huonoimmat puolet ovat rahaongelmat ja syrjäytyneisyys. Miten voi vieroittautua kun muu yhteiskunta halveksuu? Noh, meni ehkä asian ohi, mutta se mitä yritän sanoa on, että kannabiksen käyttöön liittyvää syrjäytyminen, työttömyys, aikaansaamattomuus johtuu ehkä osakseen myös siitä, että me muut yhteiskuntalaiset olemme heidät jo leimanneet käyttönsä vuoksi.
Entäs sitten ne huonot puolet? Valitettavasti kun olen nähnyt niin paljon ihmisiä jotka ovat kannabiksen käytön vuoksi menettäneet elämässään kaiken, tuntuu jotenkin oudolta, että kyseinen huume laillistettaisiin. Tarkempiin potilaskohtaisiin tietoihin en tässä kohtaa mene. Tiedostan, että ne ihmiset joilla on tapana yliampua ovat riskialttiita minkä tahansa päihteen käyttäjinä, kannabis on heille vain väline elämänsä tuhoamiseen- se voisi olla yhtä lailla mikä tahansa muu päihde, kannabis on ehkä vain niin helposti saatavilla. Toinen asia mikä mielestäni on huono puoli on tietenkin olemassa oleva riski psykoosiin, sekä muut Oikeat haittavaikutukset. Hidas oppiminen, muistin heikentyminen jne. Nuorilla tämä näkyy huonona koulumenestyksenä, vanhemmilla huonona työsuorituksena. Entäs kannabis skitsofrenian laukaisijana? Senkin olen ehtinyt nähdä urallani. Mutta ehkä suurin syy miksi en ole lähtenyt allekirjoittelemaan mitään laillistamisjuttuja on se, että mielessä käy miten se kuormittaisi päihdehoitoloita, kuntoutuskoteja ja psykiatrisia osastoja. Tällä hetkellä ainoa laillinen päihde Suomessa on alkoholi ja alkoholista eroon haluavia addikteja on jo joka osasto täynnä, loput ovat sitten kotona tai kadulla. Entä jos tulisi toinen laillinen päihde? Mahdollisuus on, että se lisäisi käyttäjiä ainakin jonkun verran, ja kuten aiemmin mainitsin, niitä ihmisiä joilla on tapana ampua yli on paljon, ja nyt heillä olisi yhden aseen sijasta kaksi. Yhteenvetona voisin sanoa, että jos kannabis laillistettaisiin, tulisi samalla tehdä suuri muutos sosiaali-ja terveyspalvelu-lakeihin ja -piireihin.


Huh tästä tuli pidempi kuin ajattelin enkä ole sanonut vielä läheskään kaikkea! Ehkä kuitenkin pääpiirteittäin sain sanottua sen mitä pitikin. Olen mukana realistisemman päihdevalistuksen suunnittelussa ja tavoitteenani olisikin, että kaikki olemattomilla asioilla pelottelu jätettäisiin huumevalistuksesta pois. Faktat pöytään- jokainen saa kokeilla onneaan itse.

-Nn

19 kommenttia:

  1. Uskaltaisin kyllä väittää, että kannabiksen käyttö lisääntyisi jos sitä saisi ihan laillisesti esim. apteekista käydä hakemassa. Ja samalla se olisi enemmän sosiaalisesti hyväksyttävää, jolloin varmaan useampi kokeilisi.

    Lisäksi tuo miten nuorten kiinnostus kannabikseen laskisi laillistamisen myötä kuulostaa aika epärealistiselta. Alkoholikin on laillista, mutta vaikuttaa silti hyvinkin paljon kiehtovan nuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi!
      Varmasti lisääntyisi, olen itsekin samaa mieltä, nimenomaan olisin huolissani miten sosiaali-ja terveysalan tarjoamat palvelut eivät enää riittäisi, vaan ylikuormittuisi. Kuitenkin tutkimukset väittävät muuta; esimerkkinä sellaiset maat jotka ovat esimerkiksi dekriminalisoineet kannabiksen. Heidän kannabiskäyttäjiensä määrä ei ole kasvanut tai laskenut mitenkään. Sen sijaan jo aiemmat kokeilijat ovat voineet laillistamisen myötä tulla "kaapista" joka saattaa näyttää siis siltä, että käyttäjien määrä olisikin lisääntynyt.

      Olen itse ollut mukana oman paikkakuntani laajuisessa kyselyssä jossa kyselimme nuorilta (13-20v) opiskelijoilta käyttäisivätkö he kannabista jos se olisi laillista. Selkeä enemmistö vastasi silti, että ei käyttäisi. Kannabisvalistus on siis tehonnut!
      Laillistaminen mielenkiinnon laskijana; on paljon niitä nuoria jotka kapinoivat vanhempiaan ja muita auktoriteetteja vastaan joka näkyy monenlaisena toimintana, yksi näistä on lain rikkominen. Se saattaa olla myymälävarkaus, pahoinpitely, ilkivalta tai päihteiden käyttö. Tietenkin on myös toinen puoli joita "uusi laillinen huume" kiinnostaisi sallittuna enemmän.

      Mutta hei, onneksi päätös ei ole minun käsissäni, eikä kenenkään muunkaan yksilön. Itse ainakin olen pääasiassa vain tyytyväinen tähän nykyiseen järjestelmään.
      Kukaanhan ei pysty sanomaan mitä tapahtuisi jos kannabis laillistettaisiin, vaikka niin on tehty muualla maailmassa, sen merkitystä ja tuomaa muutosta Suoomessa on mahdotonta tietää.

      Poista
    2. Hän joka ei tiedä että alkoholi luokiteltaisiin nykytiedoilla kaikista vaarallisimmaksi HUUMAUSaineeksi hänen täytyy tutustua Valtion omaan tutkimukseen ko. aineesta
      - http://alcoholisadrug-pysty.blogspot.fi/

      Suomen mediamafia pitää huolen ettei maailmalla vallitsevasta heräämisestä puhuta sanaakaan. Vuosikymmeniä jatkunut huuhaa huumesota on vaatinut miljoonia ihmis uhreja, "Huumesodat lait ovat täyttäneet vankilat suurilla määrillä nuoria ihmisiä, jotka vapautuvat sitten aikanaan elämä murskattuna jonkun unssin hallussapidosta.” Kofi Annan.
      - http://www.tusky.fi/uutiset/436-kofi-annan-huumeiden-vastainen-sota-epaeonnistunut

      Kannabis on käyttäjälleen turvallisempaa kuin tupakka tai alkoholi, kertoo laaja EU-katsaus. Tiedot perustuvat Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytöksen seurantakeskuksen julkaisemaan 700-sivuisen, 3-osaiseen raporttiin.
      http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/07/669288

      Hampusta saa yli 50 000 tuotetta.
      Siitä tehty polttoaine palaa puhtaasti. Hamppu kykenee korvaamaan haitalliset petrokemian tuotteet haitattomalla, ympäristöystävällisellä vaihtoehdolla.
      Sen energia-arvot ovat 10000-16000 BTU/kg. Se on ainoa kasvi joka tuottaisi tarvittavan määrän polttoainetta maamme koko autoliikenteelle, jopa 40,000 litraa metanolia/hehtaari, sen tuottama biomassa käy sellaisenaan polttoaineeksi mm. teollisuudelle ja kaukolämpöenergian tuottamiseen (Rudolf Dieselin moottori kävi ensi kerran hamppuöljyllä).
      Jo vuosisadan alussa tiedettiin hampun tuottavan kuituselluloosaa nelinkertaisesti vs. puu (4:1).
      Hamppukuidusta voidaan tehdä hienoa ja kestävää paperia. Se kestää useampia kierrätyskertoja kuin puukuidusta tehty paperi.
      Alhaisen ligniinipitoisuuden takia hampun prosessointiin tarvitaan huomattavasti vähemmän kemikaaleja. Pitkien kuitujen ansiosta hamppupaperia voidaan kierrättää huomattavasti kauemmin kuin tavallista paperia eikä se myöskään kellastu (männyn kuidut n. 2cm hampulla n. 30 cm). Hampusta tehtyä paperia voidaan kierrättää 7 - 8 kertaa, kun puusta tehty paperi kestää vain kolme kierrätyskertaa.
      Toisin kuin hitaasti kasvava puusto, kuituhamppu kasvaa nopeasti ja tuottaa lämpimissä maissa useita satoja vuodessa. Hamppu on 100 prosenttisesti ekologinen kasvi: koko hamppukasvi (!) voidaan hyötykäyttää myös kaupallisesti: kuitu, biomassa, öljy ja eläinten ravinto.
      Se kuuluukin niihin 2 prosenttiin kasveista jotka luokitellaan C4-kasviksi. C4-kasvina hamppu sitoo ja yhteyttää hiilidioksidia kaksin- tai kolminkertaisen määrän mihin tahansa muihin kasveihin (myös puihin) verrattuna. Uhkaavan ilmastonmuutoksen torjunnassa hamppu kuuluu kaikkein hyödyllisimpiin ja tehokkaimpiin kasveihin. Vaatimattomissakin oloissa viihtyvä hamppu ei vaadi keinokastelua, keinolannoitteita tai torjunta-aineita. Päinvastoin, hamppu suojaa itseään ja ympäröiviä kasveja rikkaruohoilta ja hyönteisiltä. Tämä säästää huomattavia määriä luonnonvaroja. Se kykenee puhdistamaan maan haitallisista raskasmetalleista. Vahvat ja pitkät juuret sitovat maaperää ehkäisten eroosiota, maavyöryjä ja tulvia. Hamppu ottaa ravinteita syvältä ja tuo niitä pintakerroksiin ehkäisten pintamaan köyhtymistä. Hamppua voidaan myös käyttää typensitojakasvina vähentämässä vesistöihin kulkeutuvaa ravinnekuormitusta.
      Hampussa ei ole myrkyllisiä ainesosia kuten rypsissä eli siemeniä voidaan hyödyntää sellaisenaan raakana.
      Tässä on vain alkulauseet kasvin ominaisuuksista.
      Onko kasvi kielletty jotta monikansallisten korporaatioiden monopoli jatkuisi.
      Ja jottet SINÄ voisi itse tuottaa takapihallasi tehokkaasti ja parasta laatua olevaa; lääkettä, polttoainetta, elintarvikkeita, vaatteita...
      Joku voisi jopa kysyä onko kyseessä ehkä suurin huijaus koko ihmiskunnan aikana.
      Kysy valtuuttamaltasi päättäjältä !

      - http://www.youtube.com/watch?v=I0JcBo9iINs&feature=related
      - http://freecannabispysty.blogspot.com/
      - http://hamppu.info/
      - http://emperor.wikidot.com/sisaellysluettelo
      - http://www.beckleyfoundation.org/pdf/BF_Cannabis_
      Commission_Report.pdf
      - http://www.finola.com/Hempseed%20Nutrition.pdf

      Poista
  2. Ei ole mitään näyttöä siitä, että kannabiksen käyttäjien määrä nousisi jos se laillistettaisiin. Kuten kirjoittajakin toteaa on kannabiksen tarjonta erittäin suurta ja kaikki halukkaat nuoret saavat sitä hankittua. Eihän Hollannissakaan ole sen enempää kannabiksen käyttäjiä kuin sen naapurimaissa. Portugalin dekriminalisaatio ei johtanut huumeiden käyttäjien määrän nousuun, mutta se laski huumehaittoja merkittävästi. Ja ai niin, tiukan kieltolain Suomessa huumeisiin kuolee vuosittain moninkertainen määrä ihmisiä suhteutettuna väkilukuun kuin kannabikseen liberaalisti suhtautuvassa Hollannissa.

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän että nuoria pitää hieman suojella. Mutta ovatko keinot oikeita se on asiaerikseen. Minun mielestä kannabis pitäisi laillistaa. Nyt laki syrjäyttää ihmisiä yhteiskunnasta. Aikuiset ihmiset jotka kannabista käytävät pelkäävät kiinnijäämistä, koska silloin saataa mennä työt alta ja ikuisen narkkari leiman. Vaikka käytöstö ei vahingoita kenenkään ulkopuolisen elämää. Itse uskallan sanoa et kukka maistuu ja on maistunut 18 vuotta. Olen duunissa ja maksan veroja. Olen käytöstä saanut muutamia sakkoja, jotka ovat kohtuuttoman suuruisia määrään nähden. Yhdestä jointista 315 euroa sakkoa?

    Ja voin kertoa et kannabis on tänä päivänä monen "päihde" alkoholin sijasta.

    VastaaPoista
  4. Itse olen vasta 18v aivan tavallinen parisuhteessa elävä opiskelijanuori, koulu minulla sujuu hyvin. Kannabista olen käyttänyt lähes päivittäin jo 2 vuoden ajan, tosin vain rentoutuakseni raskaan tai vähemmän raskaan päivän päätteeksi, mikäs sen mukavampaa ennen nukkumaan menoa polttaa pienet tötsyt ja pelata vaikka xboxia ja syödä siinä samalla kun siitä pilvestä se ruokahalukin kasvaa ainakin minulla. Omat polttoni saan aivan tavalliselta minua hieman vanhemmalta työssä käyvältä kotikasvattajalta enkä miltään mafialta. Polttelustani ei tiedä KUKAAN muu kuin minä + tämä kasvattaja, enpä ole syrjäytynyt kun ei ole vielä kukaan minua narkkariksi leimannut kun ei edes kavereille uskalla kertoa, tosin kiinni jäädessäni luultavasti kaverit leimaisivat narkkariksi, tyttöystävä jättäisi + ne h-merkinnät ja sakot ja kaikki se muu paska mitä minun, (tavallisen opiskelijanuoren, jonka elämään sattuu kuulumaan kannabis) niskaan kaatuu ja valahtaisin pohjalle nopeammin kuin hissi ilman vaijeria ja tästähän se kovien huumeiden ja lääkkeitten käyttö ja syrjäytyminen vasta alkaisi. Te joiden mielestä pössyttely on pehmentänyt aivoni, noh.. ei ole. Kannabiksen löydettyäni on alkoholin nauttiminen jäänyt paljon vähemmälle ja vielä alaikäisenä ollessani jäi kaikki kadulla örvellykset, koskaan en ole edes harkinnut kovia huumeita saati lääkkeiden väärinkäyttöä.Ei kannabis ole kaikille nuorille ongelma vaikkakin tämän salassa pitäminen onkin aivan p*rs***tä. RAUHAA ¤ RAKKAUTTA

    VastaaPoista
  5. ..joo , ´´tuo porttiteoria´´ ... hmm -itse ainakin aloitin päihteiden käyttöni, alkoholilla, sitten suoraan subutexiin. eli ei mitään "kannabiksesta kovimpiin aineisiin. voi kun olisi aikaa, kertoisin mielelläni koko tarinani, sais vähän totuudenmukaista tietoa muillekkin. pilveä poltan edelleen, eipähän tule tehtyä mitään tyhmää. ku voisinhan mä savujen sijaan, juoda viinaa, sit jooutua tappeluun ja vaikka tappaa jonkun.. tää on vain ja vain MUN mielipide, mut kyllä kannabis on paljon vaarattomampaa kuin viina, ainakin tossa mielessä.. Ja kiitokset Päihdepuolen-Hoitajille, työnne on UPEAA! ja ansaitsisitte paaljon enemmän tunnustusta ja kiitosta. itse korvaus-hoidossa, ja ilman omaa hoitajaani, olisin edelleen se typerä, eksynyt ja sekaisin oleva pikkulikka. nyt kasvan henkisesti kovaa vauhtia, ja elämä hymyilee. Thanks !! Ps: ÄLÄ RIKO HOITAJAASI! t. Sani

    VastaaPoista
  6. Miten sitten perustellaan se, että rankaiseminen hoitaa ongelmat kuten mm mielenterveysongelmat? Löytyykö tutkimustietoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi tämä kommentti oli minulla mennyt ihan ohi. Nyt luin sen ja meni taas ohi :D Tarkennatko vähäsen? Joko olet muotoillut kysymyksesi hassusti tai sitten kysymyksesi ylittää oman aivokapasiteettini. Jälkimmäisestä kyse luultavimmin!

      Poista
  7. Tuntuu jotenkin hassulle, että keskustelussa nähdään kaksi ääripäätä. Joko tuodaan tavara R-kioskeihin tai pidetään yllä "nollatoleranssia", jonka verukkeella ratsataan opiskelijaboksien pienviljelmiä ja ratsataan käyttäjiä.

    Kannatan dekriminalisointia, koska on järjetöntä rankaista ihmistä siitä mitä hän tekee omalle ruumiilleen kunhan ei toiminnallaan aiheuta haittaa muille. Nythän huumeen haittojen päälle (mitä siis kiistatta myös löytyy!) tulee vielä kieltolain haitat. Järjetöntä.

    Huomautettakoon myös, että laittomuus itsessään edesauttaa ongelmien syntymistä. Valtaosa käyttäjistä kuitenkin tavallisia opiskelijoita/duunareita, jotka joutuvat salaamaan mieltymyksensä "huumehörhöksi" leimautumisen pelossa. Pelko rangaistuksista/kiinnijäämisen seuraamuksista saa käyttäjät tässä ryhmässä ainoastaan eristäytymään (alan piireissä taidetaan puhua "kuumotuksesta").

    Jopa YAD otti kantaa, että sakotuksesta tulisi siirtyä huomautusmenettelyyn.

    VastaaPoista
  8. Hirveän mielekästä tulla poliiseilta kotiin huomauttamaan... Kovin moni tuski kadulla jointin kanssa kävelee ja vielä harvempi sen erottaa jointiksi sätkästä joten kotietsinnässähän se huomautus täytyisi tulla useimmiten. Ja haittaisiko se kovinkaan paljoa jos joku tuolla pöllyissä tallustelisikin katuja.

    Loistava oli kirjoitelmasi NegativeNurse :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommenteistanne kaikki!
    "Kannatan dekriminalisointia, koska on järjetöntä rankaista ihmistä siitä mitä hän tekee omalle ruumiilleen kunhan ei toiminnallaan aiheuta haittaa muille. Nythän huumeen haittojen päälle (mitä siis kiistatta myös löytyy!) tulee vielä kieltolain haitat. Järjetöntä." Hyvä huomio, täysin samaa mieltä! :)

    VastaaPoista
  10. Olen käyttänyt paljon alkoholista ja tupakasta, olen ollut ongelma elämäni, poissa ollut paljon koulussa ja oli ongelma vielä kuitenkin elämääni. Okei selvä, poltan nykyäinen vielä kannabista, ei enää alkoholi ja tupakka. Käyn töissä mutta en pääsyt ammattikoulusta koska olin aiemmin poissa paljon koulussa niin olisin käynyt koulussa kunnolla. Yritän hakea keväällä uudestaan että toivottavasti pääsen taas! :) En tykkää enää tupakka ja alkoholi, ongelma elämä. Ystävät sanoivat minulle että olen muuttunut rauhaa ja kiltti kuin aiemmin! Niin syy alkoholi, tupakka ovat laillistaa niin sanotaan että ei ole haittaa mutta on haittanut kyl. ne eivät ymmärrä vielä mitään. Katsokaa Alkoholi, huumeet ja tupakkat muuttuvat uskontoja aivopestä, työhön ja muita mitään väkivaltaista, raha, valttaa. Kannabis on käytetty jo aiemmin 10 000 tuhatti. Raamattu valehtelee paljon ja se ei ole totta juttu. Luen nykykäinen tiede, kirjat. Olin myös yrittänyt itsemurha mutta nyt en halua enää ja haluan vain elää ja mahtava kokemus perhestä ja hauska elämä! Ja Laillistakaa niin se muuttuisi koko maailma rauhassa ja rakkauta. koko vähemmän huumeet, alkoholi ja tupakka. se voi myös avulla irti ja kaikki! Laillistakaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos kun jaoit tarinasi täällä :) Onnea kouluun hakemisen kanssa, kyllä se vain on myönnettävä, että kouluttautumisesta ei ole muuta kuin hyötyä vaikka se joskus turhalta ja raskaalta tuntuukin :)
      Kaikkea hyvää!

      Poista
  11. Ite poltan kannabista vapaa-ajalla vaikka työskentelen hoito-alalla. Mielestäi siinä ei o mitään pahaa.
    Ja minulla on itse kyseistä asiaa kohtaan positiivinen asenne. varmaan johtuu siitä,että minulla ei ole koskaan polttelusta tullut mitään ikäviä vaikutuksia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm kyllä huumeiden käyttäjiä hoitajista löytyy paljon. Opiskeluaikoina joka toinen poltteli kannabista... Ja toki on ihan eri asia, käyttääkö hoitaja suonensisäisesti jotain subutexia kuin kannabista. Silti jos jää kiinni seuraukset ovat samat- logiikka?

      Poista
  12. Kannabista käyttävät kun laitettaisiin samaan paikkaan yhtäaikaa niin siinä yli 90% ks. aineen tuomitsevista huomaisi miten moni sitä käyttää ja jopa heidän omasta lähipiiristään.
    Kannabis on todistetusti 114 kertaa haitattomampi päihde kun vaikka tupakka tai kahvi.

    VastaaPoista
  13. Entä ajatteleeko ketään opiaattikorvaushoidolla elämänsä uusiksi jo 8vuotta sitten pistänyttä ihmistä joka on tuon koko ajan sitoutunut hoitoon niin hyvin kuin voi.ensimmäiset noin 6 vuotta hain lääkkeet 1 kerran viikossa sitten tuli uusi"käytäntö" ja hain 2 kertaa viikossa kannabis hyväksyttiin kokoajan vaikkakin olin lähes kokonaan polttamatta5 vuotta,nyt käytän metadonin sivuoireisiin sekä hermoratasairauden kipujenhoitoon.nyt on tulossa uudet säännöt,taas,kannabiksen käytöstä menettää täysin niin sanotut lomalääkkeet vaikka minä esim.en pääse viikonloppuna hakemaan ilman taksia lääkkeitäni kun on matkaa15km edestakasin.edessä katu ja rikokset tai kovat hermokivut,stressi,yleinen elämisen mahdottomuus...

    VastaaPoista
  14. vaimoni on kärsinyt haiman syöpäästä, joka on vahvistettu olevan neljäs vaihe, lääkäri kertoi minulle, että hän ei voinut tehdä mitään, koska hän ei vastannut hoitoon, mutta veljeni tuli meidän pelastuksemme tilaamalla tämän hamppunöljyn Rickiltä Simpsonin säätiö, jonka hän sanoi, on auttanut potilaita taistelemaan erilaisten syöpätapausten varalta, joten päätimme antaa sille mahdollisuuden, toistaiseksi vaimoni paranee täydellisesti hyvin ja tällä hetkellä hän voi kävellä talon ympäri itsestään. Minusta tuntui tarpeelliseksi annan muiden, jotka kärsivät tästä akuutista sairaudesta, että kun sinulla on hyvä hamppuaöljy, se voi todellakin antaa hyvän toisen mahdollisuuden elää. jos satut tarvitsevasi tätä hamppuaöljyä, voit ottaa yhteyttä säätiöön, joka toimitti veljeni laissa tämän sähköpostin kautta: ricksimpsoncannabis@hotmail.com

    VastaaPoista